Αλλεργική Ρινίτιδα

Αλλεργική Ρινίτιδα

Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές φλεγμονές της μύτης και οφείλεται στην έκθεση σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες επηρεάζοντας άμεσα τον ρινικό βλεννογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης. Αφορά περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, αριθμός ο οποίος διαρκώς αυξάνεται.

Η αλλεργική ρινίτιδα δυσκολεύει σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητά των ασθενών, γι’ αυτό καλό είναι τόσο να προλαμβάνεται η εμφάνισή της όσο και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων. Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα. Υπολογίζεται ότι έως και το 40% των ασθενών με ρινίτιδα θα εμφανίσει άσθμα. Τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι γύρεις γρασιδιών, δέντρων, ζιζανίων, μύκητες, ακάρεα της σκόνης, τρίχωμα γάτας, σκύλου κ.α.

Αίτια της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική και ολοετή. Η εποχική εκδηλώνεται συνήθως τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης εξαιτίας της γύρης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα από την ανθοφορία των φυτών. Η ολοετής αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί οποιοδήποτε μήνα του χρόνου και κυρίως οφείλεται σε μύκητες και ακάρεα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι καθώς και στα κατοικίδια ζώα όπως ο σκύλος και η γάτα.

Συμπτώματα της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Κάποιες φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά κι επίμονα, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Διάγνωση & Εξετάσεις

Για να διαγνωστεί με ασφάλεια η αλλεργική ρινίτιδα ώστε να μπορέσει ο γιατρός να καθορίσει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης διενεργούνται διάφορα τεστ. Τα τεστ αυτά περιλαμβάνουν τεστ αλλεργίας, δερματικές δοκιμασίες, μοριακές αιματολογικές εξετάσεις αλλά και ενδοσκοπικό έλεγχο προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση της πάθησης.

Αντιμετώπιση Αλλεργικής Ρινίτιδας

Ανάλογα με το είδος της νόσου αλλά και την αιτία που προκάλεσε την εμφάνισή της, ο ιατρός μπορεί να καθορίσει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. 

Οι τρόποι αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και αιτιολογικά με ανοσοθεραπεία.

Οι φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης καταφέρνουν περισσότερο να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα, δεν αντιμετωπίζουν όμως καίρια την αιτία που προκάλεσε την αλλεργική ρινίτιδα. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία. 

Στο αλλεργιολογικό ιατρείο διενεργούνται δερματικά τεστ (αλλεργικά τεστ) για να εντοπιστούν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα, δίνονται φάρμακα και οδηγίες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, συνταγογραφούνται ειδικές μοριακές εξετάσεις αλλεργίας και αποφασίζεται αν ο ασθενής θα υποβληθεί σε ανοσοθεραπεία. 

Με την ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή, σε μικρές δόσεις, τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό του σύστημα μαθαίνει να ανέχεται τα αλλεργιογόνα και τα συμπτώματα της ρινίτιδας υποχωρούν. Η ανοσοθεραπεία σε αεροαλλεργιογόνα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ή/ και του άσθματος γίνεται είτε με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα στο ιατρείο είτε με ενστάλλαξη σταγόνων υπογλώσσια, καθημερινά στο σπίτι. Η διάρκεια θεραπείας κυμαίνεται από 3 εως 5 έτη. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική αιτιολογική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει τον ασθενή προσφέροντάς του πλήρη ίαση.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους καθώς επηρεάζει άμεσα ακόμα και τον ύπνο τους, την εργασιακή τους απόδοση, τη διάθεση και την ενέργειά τους. Γι αυτό η έγκαιρη επίσκεψη στους ειδικούς είναι καίριας σημασίας καθώς με την κατάλληλη αντιμετώπιση η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται πλήρως και επιτυχώς.

Αλλεργία & Αποτελεσματική Θεραπεία

Η Αλλεργία, ετυμολογικά, προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “άλλο + έργο”. Είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δυσλειτουργεί και αντιμετωπίζει ως “εχθρούς” μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί για παράδειγμα να είναι γύρεις, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας κ.α.

Οι ασθενείς συνήθως όταν αναφέρονται στα αλλεργικά τεστ εννοούν τις δερματικές δοκιμασίες. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί αν κάποιος ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι αεροαλλεργιογόνα (που προκαλούν ρινίτιδα ή/και άσθμα), τροφές, φάρμακα ή δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας.

Για να κάνετε αλλεργικά τεστ θα πρέπει να έχετε διακόψει την αγωγή με αντιισταμινικά από το στόμα. Έτσι, θα είναι δυνατό να διενεργηθούν δερματικά τεστ χωρίς επόμενο ραντεβού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,τότε τα αλλεργικά τεστ θα πραγματοποιηθούν σε νέο ραντεβού.

Η λοιπή φαρμακευτική αγωγή (π.χ λήψη κορτιζόνης) θα εκτιμηθεί αναλόγως ιστορικού στο ιατρείο.

Η ανοσοθεραπεία είναι η αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Στην ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα “εκπαιδεύεται” να ανέχεται το αλλεργιογόνο και με την πάροδο του χρόνου εξαλείφονται ή μειώνονται σημαντικά τα συμπτώματα της αλλεργίας και η ανάγκη για χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή/ και άσθμα.

Αντίστοιχα, στους ασθενείς με επεισόδια αναφυλαξίας σε υμενόπτερο (μέλισσα, σφήκα) η ανοσοθεραπεία οδηγεί στη σταδιακή ανοχή στο δηλητήριο των υμενόπτερων. Η ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και της αλλεργίας σε δηλητήρια υμενόπτερων.

Σε αεροαλλεργιογόνα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ή/ και του άσθματος η θεραπεία γίνεται είτε με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα στο ιατρείο είτε με ενστάλλαξη σταγόνων υπογλώσσια, καθημερινά στο σπίτι. Η διάρκεια της είναι ανά περίπτωση 3 -5 έτη, διάστημα στο οποίο θεωρούμε ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει ανοχή στο αλλεργιογόνο.

Σε δηλητήρια υμενόπτερων η θεραπεία γίνεται μόνο με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα αρχικά, κατά το πρώτο έτος και εν συνεχεία με περαιτέρω αραίωση των μεσοδιαστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοσοθεραπεία σε υμενόπτερα διαρκεί ανάλογα με την βαρύτητα της αντίδρασης ,το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς συνήθως 5 έτη, αν και σε κάποιες ομάδες ασθενών συνεχίζεται δια βίου με αραιωμένα μεσοδιαστήματα θεραπείας.

Ιατρείο

Το σύγχρονο αλλεργιολογικό ιατρείο μας βρίσκεται στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του ιατρείου είναι στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως 63, στη Νέα Πλατεία Μπουρναζίου (28ης Οκτωβρίου), σε ένα σύγχρονο κτήριο φιλικό για ΑMEA, με μπάρα και άνετο ανελκυστήρα.

Το ιατρείο έχει εύκολη πρόσβαση από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” καθώς και από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Οι προσβάσεις δύνανται να είναι: με αυτοκίνητο, από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Πεζοί, από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” με το τρόλλευ 24. Μετάβαση με λεωφορείο, από Σταθμό Μετρό “Σύνταγμα”, το 732 και από Σταθμό Μετρό “Αττική”, το 891.

Συχνές αλλεργικές παθήσεις & Υπηρεσίες

Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις:

Υπηρεσίες

Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις:

  • Αλλεργικά τεστ (δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού, ενδοδερμικές δερματικές δοκιμασίες, atopy patch test)
  • Ειδική ανοσοθεραπεία (αλλεργικά εμβόλια) υποδόρια και υπογλώσσια για την αντιμετώπιση της αλλεργίας σε γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια σκύλου και γάτας, υμενόπτερα όπως μέλισσα και σφήκα
  • Θεραπεία άσθματος και κνίδωσης με βιολογικούς παράγοντες
  • Δοκιμασίες ελέγχου της πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση, ροομέτρηση, παλμική οξυμετρία)
  • Τεστ αυτόλογου ορού
  • Τεστ φυσικών κνιδώσεων (τεστ πάγου, τεστ βάρους κ.α)
  • Δοκιμασίες πρόκλησης (αεροαλλεργιογόνα, τροφές, φάρμακα)
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση & ραντεβού εδώ.