Αλλεργία σε μέλισσα - σφήκα

Τσιμπήματα & Αλλεργικές Αντιδράσεις

Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία ή αλλιώς αλλεργικό σοκ).

Η ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα της μέλισσας ή/και της σφήκας προϋποθέτει προηγούμενη επαφή με το αλλεργιογόνο δηλαδή προηγούμενο τσίμπημα. Η πιθανότητα εμφάνισης αναφυλαξίας μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας σε ευαισθητοποιημένο ασθενή κυμαίνεται ανάλογα με το ιστορικό και την ηλικία του.

Στην αναφυλαξία παρατηρούνται σοβαρά συμπτώματα από συστήματα του οργανισμού, μακριά από το σημείο του τσιμπήματος. Ο χρόνος που μεσολαβεί από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων κυμαίνεται συνήθως από ελάχιστα λεπτά έως δύο ώρες. Οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι από το δέρμα (ερυθρότητα, πομφοί, πρήξιμο), το αναπνευστικό (βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα), το γαστρεντερικό (πόνος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός), το κυκλοφορικό (ζάλη, υποτονία, λιποθυμία έως και ανακοπή!).

Αντιμετώπιση Αλλεργίας σε μέλισσες & σφήκες

Θεραπεία εκλογής για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας είναι η ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία ενδείκνυται σε ευαισθητοποιημένους ασθενείς με ιστορικό προηγούμενης συστηματικής αντίδρασης. Πραγματοποιείται με τη χορήγηση δόσεων δηλητηρίου μέλισσας ή σφήκας με υποδόρια ένεση, μία φορά τον μήνα αρχικά κατά το πρώτο έτος και αργότερα σταδιακά σε αραιότερα διαστήματα.

Η ανοσοθεραπεία διαρκεί ανάλογα με την βαρύτητα της αντίδρασης, το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς συνήθως 5 έτη, αν και σε κάποιες ομάδες ασθενών, συνεχίζεται δια βίου με αραιωμένα μεσοδιαστήματα θεραπείας.

Σημαντικό κεφάλαιο της πρόληψης νέων επεισοδίων σε ασθενείς με ιστορικό αναφυλαξίας αποτελεί και η συνταγογράφηση αυτοενιέμενης αδρεναλίνης. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο ”πότε και πώς” γίνεται η χορήγησή της.

Αλλεργία & Αποτελεσματική Θεραπεία

Η Αλλεργία, ετυμολογικά, προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “άλλο + έργο”. Είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δυσλειτουργεί και αντιμετωπίζει ως “εχθρούς” μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί για παράδειγμα να είναι γύρεις, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας κ.α.

Οι ασθενείς συνήθως όταν αναφέρονται στα αλλεργικά τεστ εννοούν τις δερματικές δοκιμασίες. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί αν κάποιος ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι αεροαλλεργιογόνα (που προκαλούν ρινίτιδα ή/και άσθμα), τροφές, φάρμακα ή δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας.

Για να κάνετε αλλεργικά τεστ θα πρέπει να έχετε διακόψει την αγωγή με αντιισταμινικά από το στόμα. Έτσι, θα είναι δυνατό να διενεργηθούν δερματικά τεστ χωρίς επόμενο ραντεβού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,τότε τα αλλεργικά τεστ θα πραγματοποιηθούν σε νέο ραντεβού.

Η λοιπή φαρμακευτική αγωγή (π.χ λήψη κορτιζόνης) θα εκτιμηθεί αναλόγως ιστορικού στο ιατρείο.

Η ανοσοθεραπεία είναι η αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Στην ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα “εκπαιδεύεται” να ανέχεται το αλλεργιογόνο και με την πάροδο του χρόνου εξαλείφονται ή μειώνονται σημαντικά τα συμπτώματα της αλλεργίας και η ανάγκη για χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή/ και άσθμα.

Αντίστοιχα, στους ασθενείς με επεισόδια αναφυλαξίας σε υμενόπτερο (μέλισσα, σφήκα) η ανοσοθεραπεία οδηγεί στη σταδιακή ανοχή στο δηλητήριο των υμενόπτερων. Η ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και της αλλεργίας σε δηλητήρια υμενόπτερων.

Σε αεροαλλεργιογόνα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ή/ και του άσθματος η θεραπεία γίνεται είτε με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα στο ιατρείο είτε με ενστάλλαξη σταγόνων υπογλώσσια, καθημερινά στο σπίτι. Η διάρκεια της είναι ανά περίπτωση 3 -5 έτη, διάστημα στο οποίο θεωρούμε ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει ανοχή στο αλλεργιογόνο.

Σε δηλητήρια υμενόπτερων η θεραπεία γίνεται μόνο με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα αρχικά, κατά το πρώτο έτος και εν συνεχεία με περαιτέρω αραίωση των μεσοδιαστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοσοθεραπεία σε υμενόπτερα διαρκεί ανάλογα με την βαρύτητα της αντίδρασης ,το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς συνήθως 5 έτη, αν και σε κάποιες ομάδες ασθενών συνεχίζεται δια βίου με αραιωμένα μεσοδιαστήματα θεραπείας.

Ιατρείο

Το σύγχρονο αλλεργιολογικό ιατρείο μας βρίσκεται στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του ιατρείου είναι στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως 63, στη Νέα Πλατεία Μπουρναζίου (28ης Οκτωβρίου), σε ένα σύγχρονο κτήριο φιλικό για ΑMEA, με μπάρα και άνετο ανελκυστήρα.

Το ιατρείο έχει εύκολη πρόσβαση από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” καθώς και από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Οι προσβάσεις δύνανται να είναι: με αυτοκίνητο, από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Πεζοί, από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” με το τρόλλευ 24. Μετάβαση με λεωφορείο, από Σταθμό Μετρό “Σύνταγμα”, το 732 και από Σταθμό Μετρό “Αττική”, το 891.

Συχνές αλλεργικές παθήσεις & Υπηρεσίες

Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις:

Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις: