Αν είστε αλλεργικός, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δυσλειτουργεί και αντιμετωπίζει ως “εχθρούς” μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος, και μπορεί να εμφανίσετε αντίδραση (δερματική ή αναπνευστική για παράδειγμα) σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ουσίες και κάθε μια που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο.
Αλλεργιογόνα μπορεί να είναι γύρεις, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας κ.α.
Για την διερεύνηση πιθανής αλλεργίας, λαμβάνεται λεπτομερές αλλεργιολογικό ιστορικό, πραγματοποιούνται αλλεργικά τεστ στο ιατρείο και, εφόσον χρειαστεί, γίνεται εργαστηριακή διερεύνηση με ειδικά μοριακά τεστ αλλεργίας, με σκοπό να προσδιοριστούν με λεπτομέρεια τα αιτία της αλλεργίας και να σχεδιαστεί αποτελεσματικό πλάνο αντιμετώπισης.
Τα αλλεργικά τεστ (δερματικές δοκιμασίες) συνίστανται στην εισαγωγή ελάχιστης ποσότητας από ειδικά εκχυλίσματα αλλεργιογόνων στο δέρμα του ασθενούς και στην παρακολούθηση της πρόκλησης ενδεχόμενης αντίδρασης.
Τα αλλεργικά τεστ είναι τριών τύπων: δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests), οι ενδοδερμικές δοκιμασίες και οι δοκιμασίες επικόλλησης (atopy patch tests).
Xρησιμοποιούνται στην αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό άσθμα), στην τροφική αλλεργία, στη φαρμακευτική αλλεργία και την αλλεργία σε υμενόπτερα (δηλαδή μέλισσες και σφήκες). Ο ιατρός τοποθετεί στο αντιβράχιο του ασθενούς, και σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο.
Αυτό μπορεί να είναι αλλεργιογόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα – συχνότερα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις φυτών, ζιζανίων ή δέντρων, μύκητες και επιθήλια ζώων όπως η γάτα και ο σκύλος. Μπορεί να είναι τρόφιμο – για παράδειγμα εκχυλίσματα ή και αμιγείς τροφές όπως γάλα, αυγό, ξηροί καρποί, ψάρι, σιτηρά, όσπρια, καρκινοειδή κ.λπ. Τέλος, μπορεί να είναι αραιωμένο φαρμακευτικό σκεύασμα ή δηλητήριο υμενοπτέρων.
Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος και μετά από λίγα λεπτά γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.
Αν κάποιο τεστ είναι θετικό αυτό που βλέπουμε είναι τοπικά ήπια αντίδραση που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες χωρίς να αφήνει οποιοδήποτε σημάδι.
Οι δοκιμασίες νυγμού γίνονται σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην έχει λάβει ο ασθενής πριν, αντιισταμινική αγωγή κατά τις οδηγίες του ιατρού.
Γίνονται ως συνέχεια των δοκιμασιών νυγμού στη φαρμακευτική αλλεργία και την αλλεργία σε υμενόπτερα. Συνίστανται στη χορήγηση μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου, σε συγκεκριμένη πάντα συγκέντρωση, ακριβώς κάτω από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος όπως γίνεται και στη δοκιμασία για φυματίωση (Mantoux).
Τα αποτελέσματα διαβάζονται συνήθως σε λίγα λεπτά, ειδικά όμως για τη φαρμακευτική αλλεργία ο ιατρός μπορεί να θελήσει να τα δει και στις 48 ώρες.
Χρησιμοποιούνται κυρίως στη διάγνωση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής σε υλικά καλλυντικών, βαφές μαλλιών, βερνίκια-υλικά νυχιών κτλ αλλά και σε συγκεκριμένες τροφικές αλλεργικές νόσους όπως πχ η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα.
Στην περίπτωση αυτή, μία σειρά από μικρούς χάρτινους δίσκους, εμποτισμένων με διάφορα αλλεργιογόνα ανάλογα με τα συμπτώματα, τοποθετείται στην πλάτη του ασθενούς και στερεώνεται με κολλητική ταινία. Παραμένει σε επαφή με το δέρμα για 48 ώρες και μετά αφαιρείται. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται στις 48 και τις 72 ώρες. Θετικά είναι τα τεστ όπου ανιχνεύεται ήπια τοπική αντίδραση.
Τα αλλεργικά τεστ πρέπει να εκτελούνται μόνο σε ελεγχόμενο περιβάλλον και πάντα υπό την άμεση επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου. Ο Δημήτριος Κ. Μητρόπουλος είναι Εξειδικευμένος Αλλεργιολόγος Ενηλίκων και Παίδων και στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό, πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία όλων των αλλεργικών νοσημάτων.
Η Αλλεργία, ετυμολογικά, προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “άλλο + έργο”. Είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δυσλειτουργεί και αντιμετωπίζει ως “εχθρούς” μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος.
Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί για παράδειγμα να είναι γύρεις, ακάρεα σκόνης, επιθήλια γάτας ή σκύλου, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας κ.α.
Οι ασθενείς συνήθως όταν αναφέρονται στα αλλεργικά τεστ εννοούν τις δερματικές δοκιμασίες. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί αν κάποιος ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι αεροαλλεργιογόνα (που προκαλούν ρινίτιδα ή/και άσθμα), τροφές, φάρμακα ή δηλητήρια μέλισσας ή σφήκας.
Για να κάνετε αλλεργικά τεστ θα πρέπει να έχετε διακόψει την αγωγή με αντιισταμινικά από το στόμα. Έτσι, θα είναι δυνατό να διενεργηθούν δερματικά τεστ χωρίς επόμενο ραντεβού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,τότε τα αλλεργικά τεστ θα πραγματοποιηθούν σε νέο ραντεβού.
Η λοιπή φαρμακευτική αγωγή (π.χ λήψη κορτιζόνης) θα εκτιμηθεί αναλόγως ιστορικού στο ιατρείο.
Η ανοσοθεραπεία είναι η αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων. Στην ανοσοθεραπεία χορηγούμε στον ασθενή δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα “εκπαιδεύεται” να ανέχεται το αλλεργιογόνο και με την πάροδο του χρόνου εξαλείφονται ή μειώνονται σημαντικά τα συμπτώματα της αλλεργίας και η ανάγκη για χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή/ και άσθμα.
Αντίστοιχα, στους ασθενείς με επεισόδια αναφυλαξίας σε υμενόπτερο (μέλισσα, σφήκα) η ανοσοθεραπεία οδηγεί στη σταδιακή ανοχή στο δηλητήριο των υμενόπτερων. Η ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και της αλλεργίας σε δηλητήρια υμενόπτερων.
Σε αεροαλλεργιογόνα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ή/ και του άσθματος η θεραπεία γίνεται είτε με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα στο ιατρείο είτε με ενστάλλαξη σταγόνων υπογλώσσια, καθημερινά στο σπίτι. Η διάρκεια της είναι ανά περίπτωση 3 -5 έτη, διάστημα στο οποίο θεωρούμε ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει ανοχή στο αλλεργιογόνο.
Σε δηλητήρια υμενόπτερων η θεραπεία γίνεται μόνο με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα αρχικά, κατά το πρώτο έτος και εν συνεχεία με περαιτέρω αραίωση των μεσοδιαστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοσοθεραπεία σε υμενόπτερα διαρκεί ανάλογα με την βαρύτητα της αντίδρασης ,το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς συνήθως 5 έτη, αν και σε κάποιες ομάδες ασθενών συνεχίζεται δια βίου με αραιωμένα μεσοδιαστήματα θεραπείας.
Το σύγχρονο αλλεργιολογικό ιατρείο μας βρίσκεται στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του ιατρείου είναι στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως 63, στη Νέα Πλατεία Μπουρναζίου (28ης Οκτωβρίου), σε ένα σύγχρονο κτήριο φιλικό για ΑMEA, με μπάρα και άνετο ανελκυστήρα.
Το ιατρείο έχει εύκολη πρόσβαση από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” καθώς και από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Οι προσβάσεις δύνανται να είναι: με αυτοκίνητο, από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Πεζοί, από τον Σταθμό Μετρό “Άγιος Αντώνιος” με το τρόλλευ 24. Μετάβαση με λεωφορείο, από Σταθμό Μετρό “Σύνταγμα”, το 732 και από Σταθμό Μετρό “Αττική”, το 891.
Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις:
Στο ιατρείο, μετά από πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού και αντικειμενική εξέταση διενεργούνται, ανά περίσταση, οι κάτωθι ιατρικές πράξεις: